Afvalscheiding & recycling bij Van der Valk Groningen-Hoogkerk

Afvalscheiding met Orbisk

Bij Van der Valk Groningen-Hoogkerk zetten we ons in om voedselverspilling te verminderen. Via een Orbisk maken we foto's van al het eten wat we weggooien, hiermee verminderen we onze hoeveelheid afval en daarmee transportuitstoot. Maar met de Obrisk kunnen we ook de kwaliteit verbeteren van gerechten, zien we welke producten wel en of niet aansluiten en of we niet te veel serveren.

Hieronder nog wat feitjes over voedselverspilling:

  • 1 kilo verspild voedsel staat gelijk aan: 7000 liter water
  • 1 Kilo verspild voedsel staat gelijk aan: 4.5 KG CO2.

Door efficiënter te werken met wat we serveren en beter in te spelen op uw voorkeuren, dragen we bij aan een duurzamer milieu.

Recycling met Swill

Bij Van der Valk Groningen-Hoogkerk komen dagelijks organische keukenresten vrij tijdens het bereiden van maaltijden, zoals gekookt en ongekookt voedsel, sauzen, brood, en zuivel. Dit afval, ook wel swill genoemd, kan duurzaam worden verwerkt, waardoor het milieuvriendelijk én kostenbesparend is om het apart te houden in een swill-container.

Het scheiden en recyclen van swill draagt bij aan een duurzamere wereld, doordat het kan worden omgezet in biogas, biodiesel en digestaat (een duurzame meststof). Na inzameling wordt ons organische afval verhit om bacteriën te doden, vervolgens vermalen en vergist, wat biogas oplevert.

  • Biogas: Dit duurzame gas, met een hoog methaangehalte, kan machines en voertuigen aandrijven en helpt zo de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken. Na zuivering kan het ook worden ingezet als alternatief voor aardgas.
  • Biodiesel: Tijdens de verwerking van swill komen plantaardige en dierlijke vetten vrij, die worden omgezet in biodiesel. Deze biobrandstof is biologisch afbreekbaar en stoot minder zwaveloxide en koolstofmonoxide uit dan reguliere brandstoffen.
  • Digestaat: Na het vergistingsproces blijft een voedzame biomassa over, digestaat, dat kan worden gebruikt als natuurlijke meststof in de landbouw.