Fietsroutes Groningen
Wist u dat u heel mooi kunt fietsen in Groningen? Vanuit Hotel Groningen-Hoogkerk kunt u de provincies Groningen en Drenthe heel goed op de fiets en te voet verkennen. Maar er zijn ook verschillende fietsroutes naar de stad Groningen. Het is mogelijk om hiervoor (E-) bikes bij ons te huren. Heeft u uw eigen fiets bij u? Dan kunt u deze gratis parkeren in onze fietsenstalling. Wij hebben onze favoriete routes als suggestie hieronder beschreven. Vraag ook onze receptiemedewerkers naar de verschillende mogelijkheden.
Fietsroute 1: De groene grens van Drenthe en Groningen
Op de grens van Groningen en Drenthe is het heerlijk fietsen in een natuurgebied. Ook komt u door pittoreske dorpjes als Peize, Vries, Tynaarlo en Onnen. In deze plaatsjes kunt u enkele eeuwenoude monumenten bewonderen.
Prachtige Peizermaden
Rondom Tynaarlo fietst u door het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Waan u 150 jaar terug in de tijd in dit gebied van Saksische boerderijen, akkers op de bolle essen en hooilanden in het lager gelegen beekdal. Tussen Ter Borch en Peize komt u door de Peizermaden, een prachtig laagveengebied met bosjes, houtwallen en ruige graslanden. Ten westen van het Zuidlaardermeer ontdekt u even later de Oostpolder, een vlak veengebied.
Drentse kerken
In esdorp Vries vindt u de historische brink, een open ruimte in een dorpskern op de zandgronden. Hier staat onder meer de Sint-Bonifatiuskerk waarvan het schip en de toren uit de twaalfde eeuw dateren. Peize is ook een esdorp, hier staat de Paiser Meul, een korenmolen uit 1898. In de zestiende en zeventiende eeuw stond het dorp bekend om de hopteelt. Terug bij het startpunt, hotel Groningen – Hoogkerk, kunt u nog even nagenieten van de fietstocht onder het genot van een hapje en een drankje.
Fietsroute 2: Hunebedden ontdekken vanuit de stad Groningen
Bijzonder: net ten zuiden van de stad Groningen zijn heel wat hunebedden te vinden. Ontdek ze met deze leuke afwisselende route!
Hunebedden
Nog even een kop koffie bij Van der Valk Hotel Groningen - Hoogkerk en dan: op naar de hunebedden! Het eerste hunebed op uw route is G01, met een enorm grote deksteen. Lange tijd was dit het enige overgebleven hunebed in Groningen. Tot er in 1982 noordelijker nog eentje werd opgegraven. Bij Midlaren staan de hunebedden D04 en D03, samen de Hunenborg genoemd. Ze liggen mooi verscholen tussen twee oude boerderijtjes, langs een romantisch zandpad.
Stad Groningen
De stad Groningen ligt op de noordelijke uitloper van de Hondsrug, dé hunebedregio van Nederland. Niet zo gek dus dat ze vanaf hier zo mooi te zien zijn. U rijdt ook nog even door stad zelf. Het is de moeite waard even af te stappen en de Grote Markt op te wandelen. Vergeet ook niet een rondje over de Vismarkt te lopen met zijn een aantal fraaie panden en de Korenbeurs, waar in de negentiende eeuw flink werd gehandeld.
Fietsroute 3: Cultuurhistorie in de Groningse polder
Groningen staat bekend om zijn prachtige weidse polderlandschap met grazige weiden. U vindt er ook kleine wierdedorpjes met grote herenboerderijen en verrassend oude kerkjes.
Het oude Reitdiepgebied
Al na een paar kilometer kunnen de eindeloze vergezichten van Groningen worden ervaren en stilte die met deze provincie wordt associeert. U fietst door het Reitdiepgebied, het oudste cultuurlandschap van West-Europa. Dit gebied heeft geen veenafgravingen en industrialisatie gekend. Ruim 25 eeuwen aan bewoning en strijd tegen het water hebben hier een landschap van wierden, dijken, sluizen en kronkelende wegen geschapen. In het najaar ziet u in de weilanden grote groepen kieviten en goudplevieren op doortocht.
De ruige Onlanden
Rondom het Leekstermeer, het grootste meer van Drenthe, rijdt u door ruige laagveengebieden in het dal tussen de hogere Drentse zandgronden en Groningse kleigronden: de Onlanden. Ook hier vindt u mooie vergezichten over graslanden, maar ook bosjes en houtwallen. De route eindigt bij Camping Stadspark.
Fietsroute 4: Piloersemaborg en kerkje Harkema
Het startpunt van deze route ligt bij Van der Valk Hotel Groningen - Hoogkerk. Overnacht hier eventueel en begin de dag met een lekker ontbijtje voordat u op de fiets stapt. Vanuit hier fietst u al snel op het kerkje Harkema af. Stap hier zeker even af om de kerk en de bijbehorende gracht, de siertuin en het theehuis te bewonderen. Las hier meteen even een pauze in op het mooie terras en geniet van een hapje en een drankje. U blijft daarna bijzondere plekken tegenkomen op deze route. Verderop ziet u bijvoorbeeld Wierde Fransum met slechts één Romaanse kerk, één boerderij en één huis. In het gehucht Allersma vindt u de Allersmaborg, vlakbij het Reitdiep. Het oudste gedeelte van deze borg is het stenen huis dat stamt uit de vijftiende eeuw.
Fietsroute 5: Heerlijk rondje Leekstermeer
U start vanaf ons hotel en maakt een mooie fietstocht naar het gehucht Peizermade. ‘Made' betekent weide of grasland, het weiland bij Peize dus. Vroeger was dit een enorm vochtig gebied dat vaak overstroomde. Water zie je er nog steeds: zo steekt u de Gouw over en volgt u een heel eind het Peizerdiep. Rondom het Leekstermeer wandelt u door ruige laagveengebieden in het dal tussen de hogere Drentse zandgronden en Groningse kleigronden. Dit zijn de Onlanden, met weidse graslanden, maar ook bosjes en houtwallen. Onderweg ontdek je het Nederlands Graanmuseum, Nationaal Rijtuigmuseum en leuke terrasjes als Cnossen Leekstermeer en Paviljoen Pool Terras aan het Water.
Kop van Drenthe 'Op Fietse'
De kop van Drenthe biedt tal van ingrediënten die fietsen tot een feest maken. Een rondje door natuurgebieden als de Onlanden, het Fochteloërveen, het Norgerhout, het Mensingebos, het Beekdallandschap en het Leekstermeer zorgen voor onvergetelijke indrukken. Maar ook het culturele erfgoed in Veenhuizen, het landgoed Mensinge, de molen van Roderwolde en het archeologisch monument Noordscheveld prikkelen de zintuigen van menig fietser. Maak er daarom een meerdaagse van!
Stippelt u liever uw eigen fietsroute uit? Met de routeplanner kunt u zelf een route samenstellen. Maak een route en klik vervolgens op het knopje Opslaan aan de rechterkant van het scherm. Dan kunt u de route een naam geven, informatie toevoegen en foto’s bij de route toevoegen. Onder het tabje Informatie over de route kunt u de route openbaar zetten door op het open slotje te klikken. Dan kunt u de route ook met anderen delen en openen in de app.
Gebruik de Route.nl app
Offline wandel- en fietsroutes
1. Open de route die u offline wilt gebruiken en klik in de detailpagina op het icoon.
2. Download de route.
3. U kunt nu zonder internet de route gebruiken.
De app heeft een geïntegreerde GPS bepaling, zodat u de weg niet kwijt kun raken. U kunt uit- en inzoomen en de GPS draait met u mee, zodat u altijd precies weet in welke richting u rijdt.
De leukste wandel- en fietsroutes
Met maar liefst 65.000 fiets- en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland is route.nl een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zoek snel en eenvoudig de routes naar uw voorkeur.
De leukste tips voor onderweg
Bij veel routes staan tips van de leukste bezienswaardigheden en gezelligste terrassen die u niet mag missen. Tik op een bezienswaardigheid voor meer informatie en kom op de mooiste plekjes van Nederland.